Idag är det ett ekonomiskt så väl som miljövänligt val att satsa på LED-lampor. Om man innan valt lampor utifrån watt, så kan det kännas svårt att veta vilken LED-lampa du ska ha, då de har andra enheter som de mäts i. Även om du vet med dig att du vill ha en downlight led, så är det ju bra att veta ljusstyrka och annat. I dag är det främst tre enheter man talar om inom LED. Dessa är Lumen, Kelvin och Ra. Ibland kan det dock vara så att Kelvin och Ra anges i en LCOS-kod.

Enheter och vad de betyder

Det finns som sagt tre enheter som man använder inom LED, oavsett om det är led downlights eller andra typer av LED. Lumen, förkortas lm och motsvarar lampans ljusstyrka. Ju högre tal det är, desto högre ljusstyrka är det. Kelvin, K i förkortning innebär färgtemperatur. Här är det så att ju högre tal det är, desto kallare är ljuset, eller blåare. Med Ra så menar man färgåtergivning. Det är ett mått kan man säga på hur ett föremåls färg upplevs i skenet från lampan.

Hitta rätt lampa

Om du är ute efter downlight led eller andra lampor, så är det ju så att olika lampor passar mer eller mindre bra i ett rum, beroende på rummet i sig och funktionen på lampan. Det du kan tänka på med LED är att de har ett m4er riktat ljus än andra alternativ. Om du vill sprida ljuset på bra sätt så lan du välja en lampa som har en matt, vit yta. Idag finns det även bra LED lampor som är dimbara, alltså att du kan sänka och höja ljuset på det sätt du önskar. Sedan finns det även en massa olika varianter på LED belysning, inte bara lampor. Med LED kan du skapa både stämningsljus och dekorationsljus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>