När du ska starta eget och håller på med att snickra ihop en egen hemsida eller webshop är det många viktiga och svåra beslut som ska tas. Ett av dem är färgvalet till sidan som avspeglar vilken typ av miljö du vill skapa för dina besökare. Färgen på sidan spelar faktiskt roll. I det här inlägget får du bland annat förklarat för dig vad de olika färgerna signalerar till dina besökare. Här följer några råd om hur du väljer rätt färg och därmed miljö till ditt företag.

 

Färger påverkar köpsmönster

Färgvalet till ett företag och en webbshop bör inte tas endast utifrån personliga favoriter eller som du tror kommer att fungera. Flera studier visar på att färger påverkar våra hjärnor. Färgen på knappar och viktiga punkter på en webbplats påverkar faktiskt våra köpsmönster. Det är alltså inte någon slump att många riktigt stora företag väljer att använda exakt samma färg på olika typer av knappar på sin hemsida eller webshop. Färgerna påverkar vårt inre system och ger oss en speciell sinnesstämning, som får oss att vilja köpa.

 

Spionera på branschen

Det finns speciella färger som mer eller mindre lämpar sig för olika branscher. Webbplatser som säljer leksaker till barn har oftast stora bilder och skrikiga färger. Webbshops som riktar sig mot B2B-marknaden har oftast renare design och klara färger. De båda har dock en gemensam nämnare, nämligen CTA- knappen. Call to action, eller handlingsknappen, ska ha kontraster. Det är väldigt viktigt att den potentiella kunden inte behöver fundera över var han eller hon ska klicka för att köpa, annars riskerar du att förlora ett sälj. Det finns en mängd olika verktyg och internettjänster som kan hjälpa dig att hitta färger som kompletterar varandra. Ett annat tips är att kolla vilka färger konkurrenterna använder.

 

Bra verktyg för att välja färger

Jag har bl.a. hjälpt butiken Skyltx.se som säljer skyltar, snäppramar, displayer, whiteboardtavlor och dörrskyltar till andra företag. Webshopen vänder sig endast till B2B marknaden och har därför valt att hålla sig till blått och vitt, det vill säga klara och rena färger.

Kika in på de här tre sidorna för att få hjälp med att välja färger:

https://color.hailpixel.com/

http://paletton.com/

http://www.colourlovers.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>