Så är det höst igen och en ny kull unga människor har startat på en ny utbildning, kanske på ett av våra många universitet. Det är en spännande tid för de flesta, med en ny skolkultur att lära känna, och många nya vänner och bekantskaper föds. Det är en frihetskänsla att nu skulle läsa ämnen och inriktningar som man själv har valt. Ofta har man dessutom i samband med detta flyttat hemifrån till en studielägenhet. Men något som inte är lika spännande, men som är verkligheten för de flesta, är att man måste hålla igen ekonomiskt. Även om man har ett deltidsjobb vid sidan av, så har man inte den stora månadsinkomst som studerande. Här följer därför ett par tips på hur man kan hålla utgifterna nere.

Böcker och texter

En stor utgift som studerande, är böcker och annan litteratur, som skall användas på studiet. Om man köper alla böcker själv, och som nya, så löper det oftast upp i ganska stora belopp. Men om man sätter sig in i studieplanen noga, samt frågar andra studerande som nyligen har läst det som man är igång med, så man ofta se att några böcker används mer än andra. Dem som inte används så mycket kan man eventuellt dela med en medstuderande. På så sätt sparar men några kronor. De böcker som man så väljer att köpa, kan man ofta finna som secondhand. Visserligen kan begagnade böcker ibland innehålla understrykningar, gamla bokmärken och liknande. Men om man kan leva med det, så är det pengar att spara.

Billiga utskrifter och E-böcker

Många av de böcker och texter man skall använda finns även att köpa som E-böcker, dvs. i pdf. -format. Detta är ofta billigare än att köpa den fysiska boken. Om man föredrar att läsa fysiskt kontra på en skärm, så kan man skriva ut de kapitel som är viktigast. Utskrifter bliver oftast många av när man är studerande. Även på det området kan man spara pengar genom att köpa kompatibla bläckpatroner eller tonerkassetter istället för original. Du kan bland annat hitta kompatibla Canon, HP eller Brother bläckpatroner och kassetter mm, med god kvalitet vi länken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>