Gillar du att löpträna för att hålla kroppen igång? Det är tyvärr en träningsform som kan få tråkiga konsekvenser. Löpträning kan slita på fötter och knän så att det har motsatt effekt, än vad du var ute efter. Långa nerförsbackar kan belasta fötterna så du kanske tom. måste uppsöka ortoped. Läser man på lite om pronation och hälsporrar, är det lätt att börja fundera på om inte yoga vore bättre för en. Det kan vi självklart inte bedöma härifrån. Gillar du att springa, kan det vara svårt att släppa det. Då kan du ev. prova att alternera mellan olika träningsformer. Det kan ju vara en löprunda avlöst av en runda på cykel och sedan ett pass i simhallen. Vill du absolut hålla kvar i din löpträning kan det vara på sin plats att veta vad det rör sig om

Vad är hälsporre?

Det löper en sena från hälen till tårna, under foten. Om denna sena överbelastas kan det ge inflammation i den. Det är riktigt smärtsamt. Faktisk försöker kroppen själv lindra smärtan genom att producera en skyddande kalkplatta i hälen. Det är denna som gör att det kallas hälsporre. Den bildas dock inte alltid och det är inte den som gör ont. Det är inflammationen som är orsak till smärtan i fötterna.

Om du har fel löpteknik kan du dessutom förvärra problemet. Pronation betyder att du har en vinkel mellan foten och benet, som inte är bra, utan belastar foten. Har du möjlighet att konsultera en personlig coach, som kan se över din löpteknik, är det fantastiskt. Ta den chansen och lär dig rätt teknik så du inte pronerar när du springer. Inläggssulor är också värt att se närmare på. Dem hittar du bl a på Alignfootwear.se Självklart har du ordentliga löpskor när du är ute och springer. Väljer du rätt inlägg till det, kommer du långt.