Är du en av många som lider av fotbesvär såsom hälsporre, nedsjunken framfot och överpronation? I sådana fall vet du nog hur dyrt det kan bli med specialtillverkade skor, och hur designutbudet ofta inte är det bredaste. Du får helt enkelt betala stora pengar för skor som du kanske inte ens tycker är särskilt fina. Under de senaste åren har marknaden för iläggssulor avancerat rejält, och du kan hitta bra inlägg som både hjälper dig med dina fotbesvär, och som dessutom låter dig välja skor du faktiskt tycker om. Dessutom går det ofta på en bra mycket billigare peng än ortopediska skor. Det är med andra ord nästan en självklarhet att välja ett par bra sulor som hjälper dina onda fötter.

Att tänka på i valet av inlägg

Det finns vissa saker som är väldigt viktiga att tänka på i valet av iläggssulor, eftersom ditt tillstånd kan förvärras om du använder fel typ av sulor.

 

  • För det första – låt dig inte luras av de allra billigaste inläggen i stormarknadens klädavdelning, även om det står på förpackningen att de är rekommenderade av ortopeder. Dessa billiga sulor kan rentav göra dina besvär värre. Välj en seriös och nischad förhandlare av iläggssulor som vet vad de pratar om.
  • Gör ordentlig research på marknaden innan du handlar. Du behöver veta att sulorna du köper faktiskt hjälper för dina problem, att de är av bra kvalitet och håller länge. Om du dessutom har flera kombinerade fotproblem kan det vara en bra idé att konsultera med din ortoped om vilka typer av sulor du ska fråga efter.
  • Köp gärna dina sulor av förhandlare som erbjuder nöjdhetsgaranti. Det är nämligen viktigt att du får prova att gå med dina inlägg ett litet tag för att känna efter om allt känns bra.
  • Om du lider av nedsjunket framfotsvalv är det extra viktigt att du specifikt väljer sulor som inlägg till nedsjunken framfot. Detta eftersom det inte räcker att behandla symptomen av nedsjunken framfot, utan att du har sulor som aktivt motverkar problemet bakom – vilket sådana sulor kan göra. Nedsjunken framfot drabbar ofta löpare och andra aktiva personer, så se till att ha ett par inlägg i dina löparskor om du är en av dessa. Vid dessa besvär är det också viktigt att du aldrig använder för trånga skor. Fötter med nedsjunken framfot måste som sagt inte bara få rätt stöd, utan måste hela tiden behandlas genom användning av sulor.
  • Säkerställ att inläggen du ska köpa går att tvätta, för att undvika dålig lukt på sikt. De flesta iläggssulor av bra kvalitet går att tvätta med ljummet vatten och tvål, medan mindre bra sulor kan krympa och på annat sätt deformeras även av den mest försiktiga tvätten.
  • Till sist, en liten detalj: se till att du skaffar en påse eller annat typ av skydd till dina sulor, om detta inte ingår när du köper dem. Det är viktigt att du kan ta med dig dina sulor vart du än ska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>