Ibland måste man kanske ha med sig sin hund i bilen, och då finns det några viktiga saker att tänka på som hundägare:

Svensk lag enligt jordbruksverket riktlinjer gäller och säger i sin korthet:

  • Du måste ha bur avsedd för hund eller bälte för hund åt ditt djur under bilfärd
  • Buren måste vara placerad så den får skugga och god ventilation, samt vara av rätt storlek för din hund
  • Hunden får ej lämnas i bilen om temperaturen riskerar att bli över +25 grader eller under – 5 grader
  • Hunden ska få vatten och rastas minst var sjätte timme

Man kan läsa alla regler i sin helhet på jordbruksverkets hemsida. De flesta kanske tycker att dessa punkter är självklara, en hund är en kär familjemedlem som man är rädd om. Men tyvärr är det inte självklart för alla och är därför viktigt att upplysa om.

Det finns idag jättemycket olika produkter för hundar i bil, och det finns garanterat någon lösning som passar just er, er hund och er bil.

Det finns hundburar i olika storlekar och material – Vilken du väljer beror kanske på hur stor hund du har, vilken bil du har och hur du ska använda er hundbur. Är den bara för transport, eller ska den även användas på andra sätt? Viktigt att köpa rätt bur för rätt ändamål. Just till bilen ska man välja en bur som är krocktestad och godkänd.

Det finns också olika hundbälten så hunden kan sitta i baksätet med ett krocksäkert bälte. Det flesta varianter är utformade som en sele. En del kan hunden endast sitta i och en del andra så kan hunden ligga ner med – även det ett val beroende på vad ni föredrar.

Det finns också olika skydd för säten och inredning, så inte bilen blir helt nerhårad eller får klösmärken.

Sist men absolut inte minst finns också massa olika hjälpmedel för god ventilation till era hundar. Det finns krokar så att bakluckan säkert kan lämnas på glänt, det finns ventilationsnät att spänna fast i fönstret så det säkert kan lämnas öppet, och superbra fläktar.

Här hittar du det mesta som du behöver till er kära familjemedlem.

Glöm inte att lämna vatten till era hundar och att parkera i skugga – men lämna aldrig en hund själv i bilen en varm sommardag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>